Taping

Taping

Tapen wordt toegepast om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. Daarnaast ondersteund de tape het spierstelsel, gewrichten en lichaamseigen genezingsprocessen.

Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse tape soorten ontwikkeld.

Tapen kan met:
– Medical Taping dat is een vorm van tapen, waarbij elastische tape wordt gebruikt.
– Sporttape is niet rekbaar en dit is dan ook het grootste verschil met de medical tape.

Het doel van tapen kan wisselend zijn. Er kan gekozen worden om preventief een tape aan te leggen. Wanneer je weet dat er een hoge belasting plaats zal vinden, kun je dit aanleggen om het risico om geblesseerd te raken te verminderen. Daarnaast kan een tape de dagelijkse bewegingen die je uitvoert en symptomen zoals overbelasting verminderen.

Als nazorg kan ook een tape worden aangelegd. Je bent dan in principe geheel genezen na een blessure, maar de belasting van het gewricht of spier is nog verminderd.

Medical taping

Medical tape wordt aangebracht om pijn als gevolg van een blessure of overbelasting te verminderen, activering van de vochtregulatie, verbeteren van de spierfunctie, ondersteunen van de gewrichtsfunctie.

Medical tape kan ook toegepast worden bij het reduceren van een zwelling ten gevolge van een trauma.

Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Medical tape is een ventilerende en huidvriendelijke tape die langere tijd achter elkaar kan blijven zitten. Medical tape is waterafstotend, dus ook douchen en zwemmen is gewoon nog mogelijk.

Sport taping

Sporttape fungeert als het ware als een kunstmatige band of pees en geeft ondersteuning bij spierverrekkingen, peesontstekingen en instabiele gewrichten. Hierbij wordt getracht ongewenste bewegingen zoveel mogelijk te voorkomen, terwijl het normale bewegingspatroon toch behouden blijft.

Het wordt gebruikt ter ondersteuning van een gewricht zoals; enkel, pols, knie of vingers.

De tape vervangt tijdelijk de functie van de pees of band en geeft steun. Dit is met name aan te raden als je een bepaalde inspanning wilt gaan leveren en je bekend bent met bijvoorbeeld een ‘’zwakke’’ enkel.

Sporttape kan ook verlichting geven bij een spierscheur in de benen, hierbij word de spier met behulp van tape gelift waardoor het tijdelijk minder wordt belast en rust heeft.

De nadelen van sporttape kunnen zijn een verminderde circulatie, stuwing, of zenuminklemming bij een te strak zittende tape, huidirritaties en na verloop van tijd afnemen van de werking doordat de tape lossen gaat zitten.

Kosten

Alvorens de tape aan te brengen, zal ik eerst een korte anamnese houden en een aantal functietesten doen, zodat ik een juiste tape constructie kan aanleggen.

De kosten zijn verschillend per tape. Deze zijn afhankelijk van de hoeveelheid tape die nodig is.

Sporttape vanaf € 17,50
Medical tape vanaf € 10,-